Ročník 2023 | 4. – 10. místo

HERUFEK

Čokoládovna vyrábějící čokoládu přímo od kakaového bobu.

Čokoládovna HERUFEK

SME

Rodinná čokoládovna, která čokoládu vyrábí způsobem bean-to-bar, tedy přímo od kakaového bobu. Ty nakupují napřímo od farmářů, kteří hospodaří v ekologickém režimu. Tyto farmy podporují maximálně biodiverzitu prostředí, ve kterém rostou kakaovníky, a tím nedávají prostor pro konvenční způsob pěstování (typický pro země západní Afriky), kdy se po vykácení deštného pralesa vysadí a pěstují monokultury plodin (včetně kakaa).

Společnost HERUFEK ale myslí na udržitelnost i v Česku – využívají fotovoltaické panely, zpět do oběhu dávají slupky z kakaových bobů (které se dále využívají na hnojivo nebo krmivo pro hospodářská zvířata) a minimalizují odpad při výrobě čokolády.

Díky projektu MissionZero ušetří CO2 spálené lodní přepravou bobů. Za poslední rok pak společnost například díky fotovoltaice nemusela nakoupit 10MW elektřiny.

Jaká kritéria porota posuzuje?

Aby firma zaujala, musí splňovat, co nejvíce ze šesti kritérií. Jaká to jsou?

průběh soutěže