Čokoládovna HERUFEK
Rodinná čokoládovna, která čokoládu vyrábí způsobem bean-to-bar, tedy přímo od kakaového bobu. Ty nakupují napřímo od farmářů, kteří hospodaří v ekologickém režimu. Tyto farmy podporují maximálně biodiverzitu prostředí, ve kterém rostou kakaovníky, a tím nedávají prostor pro konvenční způsob pěstování (typický pro země západní Afriky), kdy se po vykácení deštného pralesa vysadí a pěstují monokultury plodin (včetně kakaa).
Společnost HERUFEK ale myslí na udržitelnost i v Česku – využívají fotovoltaické panely, zpět do oběhu dávají slupky z kakaových bobů (které se dále využívají na hnojivo nebo krmivo pro hospodářská zvířata) a minimalizují odpad při výrobě čokolády.
Díky projektu MissionZero ušetří CO2 spálené lodní přepravou bobů. Za poslední rok pak společnost například díky fotovoltaice nemusela nakoupit 10MW elektřiny.